De kracht van de elevator pitch
Om succesvol te netwerken moet je contact maken met prospects (potentiële kandidaten voor jouw programma). Te vaak merken wij dat mensen niet in staat zijn om zichzelf kort en krachtig voor te stellen. Wanneer je gaat netwerken kun je niet zonder een goede elevator pitch. Dit is jouw persoonlijke visitekaartje!
Een elevator pitch is een korte en krachtige presentatie van jezelf. Jouw persoonlijke verhaal (verkooppraatje) waarmee je de ander overtuigt van jouw kwaliteiten en de mogelijkheden die jouw programma te bieden heeft, en dit alles met het doel om een afspraak te maken voor een later moment.
De elevator pitch is een korte presentatie van maximaal 60 seconden waarin je jezelf of je idee verkoopt. Elevator pitch staat voor liftpraatje. Als je bij een potentiële klant in de lift zou staan, wil je hem of haar snel je toegevoegde waarde duidelijk kunnen maken. Voordat de ander uit de lift stapt, moet hij of zij weten dat jij dé oplossing bent voor zijn of haar probleem. Je elevator pitch is dus kort en krachtig. De ander komt daardoor te weten wat jij te bieden hebt en is mogelijk geïnteresseerd om een afspraak te maken en verder met je te praten.
Wat staat er in een goede elevator pitch?
Jouw elevator pitch geeft in ieder geval antwoord op de volgende vragen:
- wie ben je?
- welke oplossing bied je?
- wat voeg je toe? (wat zijn de voordelen voor de ander)
- wat zoek je?
Waarom een elevator pitch?
De elevator pitch kan in allerlei situaties van pas komen. Het geeft je extra zelfvertrouwen als je je elevator pitch altijd paraat hebt maar het helpt je ook wanneer je onverwacht wordt gevraagd iets te vertellen over jezelf of over je bedrijf. Zonder zorgen kun je meteen vertellen wat je drijft en boeit. Een goed voorbereide elevator pitch kan dus het verschil maken!
Je kunt je elevator pitch gebruiken bij het netwerken tijdens een netwerkbijeenkomst, als inleiding bij een telefoongesprek of als je een acquisitiegesprek hebt met een potentiële klant. Maar ook wanneer je op een feestje of receptie staat te praten met iemand, een goed voorbereide elevator pitch is belangrijk.
Misschien vind je het lastig om te vertellen wat je graag en goed doet. Vind je zo’n verkooppraatje een beetje gênant. Voor een ander is een goede elevator pitch juist heel fijn. Het is prettig om snel te weten wat jij te bieden hebt. En als je dat met hart en ziel overbrengt, is jouw elevator pitch ook écht overtuigend.
Hulp bij je elevator pitch
Vraag je upline om je te helpen met het schrijven en het oefenen in het presenteren van je elevator pitch. Oefen hem zo vaak mogelijk en vraag bekenden naar hun reacties. Bedenk wel dat het jouw persoonlijke verhaal is en laat het niet overkomen als een ingestudeerd script, iedereen hoort dat direct en stopt met luisteren (denk maar eens aan het verhaaltje van de meeste telemarketeers).
Meestal kun je een aantal van jouw kwaliteiten zo opnoemen. Maar weet je zeker dat je al jouw sterke punten zelf ziet? Het komt vaak voor dat dingen die jij als vanzelfsprekend beschouwt, door anderen als jouw kwaliteit worden gezien. Vraag jouw familie, vrienden, collega’s eens wat zij jouw sterke eigenschappen vinden. Je zult zien: de lijst is meestal langer dan je zelf denkt.
Het verkopen van je talenten is geen gemakkelijke opgave, maar begint met het kennen van jouw Unique Selling Points. Wat is een echte USP van jou? Wat maakt jou uniek?
USP: jouw unieke eigenschappen
USP wordt door marketeers gebruikt voor het communiceren van de unieke eigenschappen van een product, denk maar eens aan bekende slogans zoals Sense en Simplicity van Philips of Heerlijk, helder… van Heineken. En we weten allemaal wat Axe met je doet…
Wat zijn jouw Unique Selling Points?
Wat maakt jou uniek en wat heb jij iemand te bieden? En bij voorkeur geformuleerd in één zin: simpel, concreet en makkelijk te onthouden.
Begin met jezelf een aantal vragen te stellen:
- Wat waren je successen?
- Wat gaat je gemakkelijk af en vind je leuk om te doen?
- Wat bewonderen anderen in jou? Waar krijg je complimenten voor?
- Welke talenten hebben bijgedragen aan het genereren van omzet of resultaat?
- Welke termen zouden anderen gebruiken om jou te omschrijven? (doe eens gek: vraag het aan een aantal mensen in je omgeving)
Je USP’s moet je vervolgens kunnen toelichten aan de hand van concrete voorbeelden, bijvoorbeeld: “Sinds ik met dit programma begonnen ben heb ik al 73 mensen kunnen begeleiden naar een betere financiële toekomst”.
10 tips voor het maken van je elevator pitch
Zo maak je een goede elevator pitch:
- Bepaal de structuur van je elevator pitch. Deel je elevator pitch op in korte blokken.
- Gebruik signaalwoorden: wat bied je, hoe doe je dat, wat voeg je toe, waar ben je goed in, voor wie is dat interessant en waarom.
- Verplaats je in de behoefte van de ander. Haak in op vragen of problemen van je gesprekspartner en stem daar je pitch op af. Maak duidelijk wat jij daarin te bieden hebt.
- Maak je elevator pitch persoonlijk. Gebruik gerust het woord ik. Vertel waar jouw kracht ligt, wat je graag doet.
- Kies (werk)woorden die bij jou passen (kijken, luisteren, samenwerken).
- Gebruik gewone alledaagse taal. Laat vaktermen achterwege. Je moet jouw kwaliteit, idee, product of dienst eenvoudig uit kunnen leggen.
- Kies een stijl die bij je past. Niet te gekunsteld, niet te ingestudeerd of te opgelezen. Het gaat er om dat ze jou als mens leren kennen. Ben je écht? Mensen hebben dat meteen door. Wie ben jij? Wie is de mens achter deze spreker?
- Prikkel je gesprekspartner. Begin met een kort verhaal, een voorval, een actuele gebeurtenis (van die dag of week, de bijeenkomst).
- Herhaal je (bedrijfs)naam aan het einde van je elevator pitch.
- Sluit af met een uitnodiging voor een volgend contact of een vervolggesprek. Als je eindigt met een vraag, kan de ander inhaken op wat je hebt verteld. Je blijft dan makkelijk in de gedachten van de ander ‘hangen’. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de contactgegevens van je gesprekspartner, zodat je jouw gegevens (zoals je informatie over je bedrijf of product) kunt toesturen. Of zodat je contact kunt opnemen om een vervolgafspraak te maken.
Oefen op je presentatie
Een perfecte pitch staat of valt met een goede presentatie. Een persoonlijke presentatie vraagt immers om lef, authenticiteit, creativiteit en aandacht. Let dus goed op hoe je overkomt. Oefen dit bijvoorbeeld voor een spiegel. Schenk vooral aandacht aan de persoonlijke kant van de presentatie en de manier waarop je dat doet: houding, beweging, stem, overdracht en contact.
Tips:
• Houding: energiek, rechtop, met plezier (sta er niet bij als een 'vraagteken')
• Sta op 2 benen voor voldoende stevigheid
• Laat je handen vrij, zodat ze mee kunnen bewegen op de gesproken tekst
• Spreek duidelijk en kijk of de ander je begrijpt
• Luister actief naar de ander en laat dat merken door te knikken, te hummen enz.
Pas je elevator pitch toe in de praktijk en stel bij
Je hebt je Elevator pitch uitgeschreven en flink geoefend voor de spiegel? Dan is nu het moment om je pitch écht uit testen. Gebruik je elevator pitch in zo veel mogelijk verschillende situaties: op feestjes en verjaardagen, wanneer je even een gesprek hebt bij de bakker, op recepties en netwerkbijeenkomsten en andere ontmoetingen. Door te oefenen, leer je je verhaal af te stemmen op de doelgroep. Op een verjaardagsfeestje gebruik je immers andere woorden dan tussen vakgenoten. Let op: gebruik je verhaal als leidraad, maar hou je er niet te erg aan vast. Een opgezegd verhaal zal niemand overtuigen.
Blijf dus oefenen, hoe vaker je je pitch gebruikt, hoe natuurlijker en vanzelfsprekender het zal gaan.
Succes!