Schuld, de moderne slavernij

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag opnieuw hard gedaald, waarmee de flinke verliezen van een dag eerder verder werden vergroot.
(...)De euro was 1,2375 dollar waard, tegen 1,2407 dollar een dag eerder.

(Bron: nu.nl dinsdag 6 februari 2017)

 

Laten we de aaneenschakeling van negatieve berichtgeving over cryptocurrencies even nuanceren en de bronnen vanuit de schaduw in het licht brengen.
Al sinds de introductie van de Bitcoin en de opvolgende Altcoins zoals bijvoorbeeld de X12, is de internationale bankensector een offensief begonnen tegen iedere bedreiging van hun heerschappij. Deze strijd speelt zich momenteel af over de ruggen van veel particulieren die de bewuste en vrijwillige keuze hebben gemaakt om hun eigen geld (let op dit woord: EIGEN), in een alternatieve vorm van geld te investeren en hier ook mee te handelen. Dit vindt de bankensector niet leuk…

En dus blokkeert men hun eigen klanten met de drogreden dat het investeren in cryptovaluta zeer risicovol is en dat hierdoor de terugbetaling van leningen in gevaar kunnen komen.

Hoewel dit feitelijk waar is wordt er gemakshalve even vergeten te vermelden dat het juist de banken zijn geweest die ons deze leningen hebben aangeprezen en in bepaalde gevallen ons zelfs verplichten om te lenen… (Probeer maar eens een huis te kopen zonder hypotheek…)

Nu zijn er mensen die het juist een goed signaal vinden dat de banken hun klanten waarschuwen voor risicovolle investeringen, maar er wordt even vergeten dat tienduizenden investeerders en beleggers vandaag enorme bedragen zijn verloren door in te gaan op de advertenties van deze banken en brokers.
Duizenden (soms onervaren en nieuwe) beleggers hebben het vertrouwen gegeven aan de ‘gereguleerde’ aanbieders zoals banken en vermogensbeheerders en zijn verleid om in een opgaande markt hun zuurverdiende centjes te investeren in de diverse markten die men via dure televisiespotjes heeft aangeboden. Helaas voor hun cliënten is dit gecombineerde vermogen in zeer korte tijd verdampt. Gelukkig maar dat de aanbieders van deze investeringen in ieder geval nog iets verdiend hebben in de vorm van commissies en dat het voor de banken helemaal niets uitmaakt, ook wanneer u via hen belegd en verliest, moet u nog steeds uw lopende lening en hypotheek bij hen  terugbetalen…

Maar u was in ieder geval vooraf gewaarschuwd dat de beurzen vandaag een flinke klap te verwerken zouden krijgen… toch?
Om even een kleine nuancering aan te brengen in het verschil in verhouding tussen de Bitcoin en bijvoorbeeld de US$, op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer 16 miljoen Bitcoins (16.000.000) op de markt (dit zullen er uiteindelijk maximaal 21 miljoen zijn die in omloop worden gebracht).
Wereldwijd is er ongeveer 75 triljoen dollar (75.000.000.000.000.000.000) aan reguliere valuta in omloop.
Wanneer de prijs van de dollar met één cent verlaagd, dan is de impact van deze waardedaling wereldwijd enorm op basis van de in omloop zijnde aantallen.
Dus op basis van deze verhouding in volume, zijn de koersfluctuaties van de Bitcoin misschien nog niet zo extreem te noemen...     
(Valt het u overigens op dat wanneer de prijs van de Bitcoin flink omlaag schiet men het heeft over verlies terwijl een vergelijkbare situatie op de reguliere markten een “correctie” wordt genoemd?)

Investeren in cryptovaluta is risicovol, dat heeft niemand ooit ontkend.
Maar wanneer u recentelijk Bitcoins heeft gekocht en de koers viel vandaag wat tegen, dan heeft niemand u verplicht deze tegen een lagere prijs te verkopen. Het is uw volste recht om even te wachten met verkopen.
Verlies lijdt u enkel wanneer u geen tijd meer heeft om te wachten tot de koers zich in uw voordeel heeft ‘gecorrigeerd’, omdat u bijvoorbeeld uw hypotheek of een andere lening op tijd moet terugbetalen…

En betaald u uw bank niet op tijd dan ontvangt u daarbovenop een forse boete, dus de vraag is eigenlijk, wie verdiend het meest aan uw verlies?

Marcel Mak

De informatie op deze site en vermeld in het blog is louter informatief en educatief en verwoord enkel de persoonlijke mening van de auteur. Zoek professioneel advies indien u daar behoefte aan heeft. Wij kunnen en mogen geen geen persoonlijk financieel advies geven en geen enkele uitlating op deze site is als persoonlijk financieel advies bedoeld.