Cryptocurrencies zijn in principe ongevoelig voor fraude. Hoe werkt dit dan in de praktijk? Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe de techniek achter Bitcoin en andere internetmunteenheden werkt: via de blockchain.
De blockchain kun je zien als een grote database waarin alle transacties staan opgeslagen. Het is eigenlijk een digitaal grootboek, zie het als een oneindig lang Excel sheet waar enkel een regel kan worden ingevoerd maar nooit meer kan worden verwijderd. Iedere keer dat er een nieuwe regel wordt ingevoerd, wordt dit binnen enkele seconden zichtbaar op alle onafhankelijke computers die deel uitmaken van de blockchain.
Dit is echter, en dat maakt het uniek, geen centrale database die op één plek staat. Nee, deze database wordt continue gekopieerd en bijgewerkt, over alle gebruikers. Er is dus niet één database, maar er zijn er miljoenen die dezelfde gegevens bevatten.
Dit maakt het gelijk fraudeproof. Stel dat een hacker in zo'n database een transactie zou proberen te wijzigen, dan is dat slechts op één plek uitgevoerd. Er zijn echter miljoenen kopieën van de blockchain database in omloop. Die blockchains synchroniseren wijzigingen onderling, dit neemt enkele seconden in beslag waardoor de "window of opportunity" om in te breken dramatisch wordt verkleind. Stel dat er toch zou worden ingebroken in deze paar seconden, dan wordt er tijdens de synchronisatie gelijk gedetecteerd dat er een verschil zit in een transactie. De meerderheid zou dan deze wijziging weigeren, omdat deze niet overeenkomt met wat in de resterende blockchain databases staat.
Het is uiteraard ondoenlijk om tegelijkertijd miljoenen databases te 'hacken'.
Door dit principe in combinatie met wiskundige crypografische (vandaar de naam cryptocurrency) versleuteling is fraude nagenoeg onmogelijk geworden.
Wij zijn er bij Cleo Company van overtuigd dat Blockchain één van de grootste revoluties van het internet zal gaan worden. De decentrale blockchain technologie kan namelijk voor veel meer zaken gebruikt worden in de toekomst, zaken waarvoor we nu nog 'trusted parties' nodig hebben. Denk aan het decentraal opslaan van handelscontracten, testamenten, arbeidsovereenkomsten of contracten waarvoor je nu nog een notaris nodig hebt als vertrouwde derde partij.
Maar je kunt hierbij ook denken aan de recente onduidelijkheid die ontstond bij de presidentsverkiezingen in de VS. Digitaal stemmen, waarbij de stemmen worden opgeslagen in een blockchain, zorgt ervoor dat door de decentrale opzet van blockchain er niet mee gefraudeerd kan worden.
Blockchain technologie zal er uiteindelijk ook voor gaan zorgen dat we bureaucratie bij overheden, gemeentes en bedrijven fors kunnen verminderen omdat er simpelweg veel minder menselijke controlemechanismen noodzakelijk zijn.
De mogelijkheden van blockchain zijn eindeloos en we staan echt nog maar aan het begin van deze revolutie.