In dit stuk gaan we wat dieper in op de mogelijkheid om crypto’s als bruikbaar geld in te zetten.
Geld heeft drie functies: die van ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel.
Als oppotmiddel fungeert het tot dusver prima, het wordt iedere keer per saldo meer waard en dat is de reden dat er wereldwijd zoveel mensen investeren in bijvoorbeeld Bitcoin. Dankzij het speculeren op de koersverschillen stijgt en daalt de waarde van deze munt enorm, deze beweging noemen we volatiliteit. Het is juist deze volatiliteit die de munt weer bijzonder aantrekkelijk maakt om in te investeren.
Maar als ruilmiddel, en zeker als rekeneenheid, zijn niet alle crypotomunten geschikt, juist door die volatiliteit, hoeveel moet je bijvoorbeeld rekenen voor een pizza of een fiets, als de waarde van je munt morgen het dubbele of de helft kan zijn?
Bitcoin investeerder en deskundige Dennis Porto beweert dat bitcoin in 2021 een grens bereikt van 100.000 dollar. Hierbij stelt Porto een belangrijk voorwaarde namelijk; dat de bitcoin zich blijft houden aan de gouden regel namelijk; de wet van Moore. De wet van Moore stelt dat het aantal schakelingen op een chip door de technologische ontwikkelingen elke twee jaar verdubbelt. Normaal gesproken is deze wet van toepassing op rekenkracht of technologie. Porto stelt dat bitcoin zich houdt aan een variant van deze wet waarbij de waarde van de munt iedere 8 maanden verdubbelt.
Daarmee is het een bijzonder interessante belegging, maar volledig ongeschikt als dagelijks betaalmiddel…
Effectief wordt er hierdoor een paradox gecreëerd.
Door de extreme volatiliteit is de munt wél aantrekkelijk voor speculanten maar niet interessant als betaalmiddel en tegen de tijd dat de waarde stabiel is, is de munt niet langer meer interessant om te profiteren van koersfluctuaties waardoor de waarde weer zal dalen en de volatiliteit weer zal toenemen, etc...
Dan is er de praktische kant. Bedrijven en winkeliers hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in elektronische betaalsystemen zodat miljoenen mensen gelijktijdig kunnen afrekenen in dezelfde munteenheid voor dezelfde waarde, waardoor er een veilig en betrouwbaar alternatief ontstond voor het betalen met contant geld.
Sommigen van ons kunnen zich nog herinneren hoe de wereld van het één op andere moment veranderde doordat we gebruik konden maken van de Pinpas in de winkel, en vergeleken met inwoners van andere eurolanden maken Nederlanders inmiddels het minst gebruik van contant geld. We maken juist veel meer gebruik van betaalpassen, blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Het zal dus geen probleem zijn om te wennen aan een nieuwe betaalmogelijkheid, maar we willen dan natuurlijk wel dat het veilig én waardevast gebeurt.
En daar zit het probleem met de meeste cryptovaluta’s, wanneer de volatiliteit van een munteenheid hoog is en de verwerkingssnelheid van het betaalsysteem laag, ontstaat er vertraging waardoor er waardeverschillen ontstaan.
Op dit gebied is de X12 coin een bijzonder alternatief. Deze nieuwe valuta kenmerkt zich door een stabiel stijging in waarde maar wellicht het belangrijkste element is de gebruiksvriendelijkheid voor bedrijven en winkeliers. De ontvangende winkelier hoeft niet voor iedere transactie met de X12 een ander adres aan te maken, hij kan volstaan met 1 betaal-ID.
Terwijl Bitcoin slechts 5-7 transacties per seconde aankan, (ter vergelijk: creditkaartmaatschappijen kunnen maximaal 15.000-20.000 transacties per seconde aan), kan de X12 wel 100.000 transacties per seconde verwerken!
Ook de implementatie van de hard- en software bij het bedrijf is in enkele uren gedaan, waardoor er voor de handelaar geen enkele reden is om niet met dit systeem te werken.
Hiermee lost de X12 een aantal praktische problemen op. Door deze valuta in de praktijk als betaalmiddel te hanteren zal de waarde automatisch toenemen (eenvoudig principe van vraag en aanbod) waardoor de munteenheid ook weer interessant gaat worden voor investeerders. Een gelijkmatige waardestijging zal het gevolg zijn zonder in de weg te zitten van het betaalgedrag, waarmee de Bitcoin paradox wordt vermeden.
Het verschil zit in de wijze waarop de valuta’s zijn geïntroduceerd.
Bitcoin bijvoorbeeld is gelanceerd en heeft het grootste deel van de waarde verkregen via een “buy-and-hold” strategie. Grote aantallen van de beperkte aantallen die zijn uitgegeven, zijn als investering aangekocht en vastgehouden waardoor de waarde is gecreëerd.
De X12 coin daarentegen zal haar waarde geleidelijk gaan behalen door het gebruik ervan terwijl het aantal wat wordt vastgehouden vele malen lager zal zijn.
In deze grafiek over de afgelopen 5 jaar is duidelijk zichtbaar dat bij een relatieve stabiele koers de interesse van de investeerder minimaal was, terwijl de omstandigheden als reguliere valuta optimaal te noemen waren. Helaas waren de faciliteiten om de munteenheid toen te implementeren niet of nauwelijks beschikbaar.
De X12 staat aan het begin van dit traject terwijl alle faciliteiten nu reeds in plaats worden gebracht!
Met welke munteenheid betaalt ú straks liever uw kopje koffie?